Så håller du hemmet snyggt och fräscht

Känslan av ett nystädat och fräscht hem är fantastisk. Att ha det rent och undanplockat i alla rum ger en känsla av lugn och harmoni där det är lätt att trivas och slappna av. Men utan att vi ens tänker på det smyger sig röran och oordningen in i rummen och oftast är det dags att städa igen bara några dagar senare.

Hur bär man sig då åt för att hålla det rent och snyggt hemma längre? Genom att agera medvetet är det lättare att hålla hemmet välstädat, och hela tiden arbeta förebyggande i små steg för att kunna behålla den nystädade känslan. Det kan till exempel vara alltid bädda sängen på morgonen, inte lämna disk i diskhon och alltid torka undan efter sig i köket. En sak som gör stor skillnad är även att alltid hänga undan kläder som du använt – antingen ska de ner i tvättkorgen eller in i garderoben igen. Att slänga kläderna på sängen eller över stolar ser genast mycket stökigare ut och uppmuntrar till högar, och så är oordningen i rullning. Att på en gång lägga undan både saker och kläder där de ska vara går snabbare än att plocka undan allt senare, och dessutom är det lättare att hitta dem.

Det är skönt att ha det välstädat hemma, inte bara för harmonins skull utan också för att inredningen ska komma till sin rätt. Att bord är överbelamrade med prylar, eller att kläder hänger både här och där tar bort känslan som inredningen i rummet vill förmedla. Det är extra bra att tänka på om du ska sälja din bostad och ordna med en visning – du kan till exempel anlita flyttstädning i Uppsala för att försäkra dig om att städningen ser till att inredningen ska komma fram på bästa sätt.

En bra regel att ta efter för att hålla hemmet snyggt och fräscht är att hela tiden städa lite i varje rum efter att du varit där. Omedvetet lämnar vi saker efter oss som inte kan verka så illa men som i det långa loppet gör rummen stökiga på nolltid. Ha en trasa i badrummet, ta med dig glaset ut från vardagsrummet och plocka upp saker som fallit på golvet. Gör det till en vana att arbeta förebyggande för att hålla det rent istället för att börja om på nytt med städningen hela tiden.