Inred med belysning

En väl planerad belysning lyfter övriga inredningsdetaljer och ger en behaglig boendemiljö. Det är viktigt att få tillräckligt med ljus över arbetsområden för att slippa trötta ögon och huvudvärk.

Ljus är speciellt betydelsefullt för oss skandinavier som under vinterhalvåret mestadels vistas i mörker. Genom att möblera så att vi utnyttjar dagsljuset maximalt och sedan stötta upp med artificiell belysning får vi bättre förutsättningar för en god hälsa och en trevlig hemmiljö.

Ett vanligt misstag är att vi har för få ljuspunkter eller sätter ljuset för högt. Ett bra tips är att dela in rummet efter behov. Tänk efter var du behöver arbetsbelysning eller mysbelysning och se till att du alltid har en bra allmänbelysning.

Tips för belysning

  • Hallen: Här är det skönt med en riktigt bra allmänbelysning. Inbyggda Downlights och extrabelysning vid spegeln är snyggt och lyser upp bra.
  • Badrummet: Det är bra att ha belysning på båda sidorna av spegeln eftersom det gör att din spegelbild får naturliga skuggor. Tänk på att all belysning i våtrum behöver installeras av behörig elektriker. Här fungerar halogenljus utmärkt eftersom de har en högre färgtemperatur.
  • Sovrummet: Sätt in ett allmänljus som du kan tända då du går in i rummet, samt sänglampor och spottlights som går att rikta mot klädskåpen.
  • Köket: Här är det extra riktigt att tänka på funktionen. Du behöver ljus under spiskåpa och överskåp. Över köksbordet behövs det ett bra arbetsljus. En stor taklampa som fördelar ljuset över hela bordet  fungerar fint. Tänk på att avståndet mellan lampan nedre kant och bordet bör vara 55 cm. En alltför hög belysning bländar.

Ett rum som man upplever som kallt kan bli mysigare om man använder sig av belysning med en varm färgtemperatur. Det har även blivit allt vanligare att men använder sig av fasad belysning för att få en vacker och välkomnande inramning av fasaden.

Sköna hem har en sida om belysning om du vill ha fler tips.