Udda fasad

Inredning är ofta ett knep för att visa andra vad man gillar och för att man ska trivas i sitt eget hem. Frågan är varför vi är så rädda att göra detta med utsidan? Kanske vi borde visa lite mer personlighet på utsidan också?

Innan du börja fantisera alldeles för fritt rekommenderar vi att ni kontaktar er kommun och ta reda på vem man ska prata med om fasaden. Det kan vara så att det finns vissa riktlinjer på hur man får dekorera och måla sitt hus. Dessa krav brukar vara väldigt strikta när det kommer till radhus. Då får man oftast bara måla samma färg som alla andra hus.

Är det väldigt restriktivt i ditt område kan du fortfarande göra lite roligare saker. Köp eller skapa trädgårdsfigurer som passar din stil. Har du ett träd eller buske på gården? Klä in den i vattentåligt material så den blir mer dekorativ. Man kan skapa egna lyktor av gamla syltburkar som man sprejar och hänger upp på trädgrenarna. Är du väldigt äventyrlig kan du köpa en zombieträdgårdstomte som säkert kommer att höja några ögonbryn.

På själva fasaden kan du inte ändra så mycket förutom att måla huset så det ser nytt och fräscht ut. Vissa saker går bra, såsom att byta husnumren (spara de gamla så du kan hänga tillbaka dem när du säljer). Hos Fasadekor.se kan man köpa snygga och moderna husnummer och bokstäver för att liva upp fasaden.

Taket kan också behöva tvättas, det samlas mossa, löv och annat skräp på takplåten och i stuprännorna. Ta en hel dag och rensa bort det mesta. saker som fastnat på taket kan man ofta få bort med en högtryckstvätt, dessa går att hyra och låna på flera ställen. Om du inte är bunden av flera husregler har du också möjligheten att byta taket. Ett tak brukar hålla i en generation, ungefär, så det kanske är dags? Det är så klart lättast att använda samma material som låg där innan, men huset får ett helt nytt utseende om man lägger ner tiden och byter material. Material som takplåt kan läggas oavsett vinkling på hustaket, och det är också ett väldigt tåligt material.

440420-historic-marketplace

Får du måla huset som du vill har du tur! Varför inte utnyttja den möjligheten och måla huset i din favoritfärg? Eller två färger. Det kanske vore läckert med två nyanser av rött eller brunt. Om du har kapital kan du byta till horisontell väggpanel, det är lite ovanligare men mycket stilfullt. Behandla sedan plankorna med järnvitriol så kommer huset att få en härlig grå/åldrad ton. Måla inte i starkt solljus eller under de varmaste sommarmånaderna, då kan det bli färgskiftningar och färger börjar blekna innan den ens hunnit torka.