Inredning på liten yta

Har man en liten lägenhet eller annan typ av mindre bostad kan denna i vissa fall vara svår att inreda. På grund av den begränsade ytan är det nog många som tänker sig att man inte får plats med så mycket, men faktum är att det även i små hem finns stora möjligheter att inreda både snyggt och praktiskt. Här kommer några tips på hur man kan gå tillväga vid möblering och inredning av en bostad modell mindre.

Liten lägenhet

 

Flera av tipsen är hämtade från den här sidan.

Ett bra tips för att få en liten lägenhet mer rymlig är att använda mycket ljusa färger när man inreder, både vad gäller väggar och möbler. Har man mörka möbler kan det vara bra att måla om dessa i ljusa färger. Vill man sedan ge lite kulör till lägenheten kan man låta till exempel gardiner, kuddar och andra textiler vara färgglada.

När det kommer till möblering gäller det att tänka effektivt och multifunktionellt. Ett bra tips är att skaffa möbler som kan fylla flera olika funktioner och som kan användas på flera olika sätt. Det kan till exempel handla om att ha arbetsbordet som matbord och tvärtom. Matbordet kan också gärna vara utfällbart om man får gäster eller liknande.

Har man gäster som vill sova över kan det också vara bra att ha en extrasäng. Dock är det så att en extrasäng tar en hel del plats, något som inte är så bra eftersom just plats är något man inte har i en liten lägenhet. Ett bra alternativ kan i det fallet vara en så kallad väggsäng. Mer om hur man bygger en väggsäng går att läsa här.

Andra tips om man har trångt med utrymme är till exempel att skapa bra förvaringsmöjligheter och liknande i form av till exempel en stor och hög hylla samt förvaringslådor att ha under sängen om detta är möjligt.