Inred med modern belysning

belysning

Belysning är en ofta underskattad del av inredningen. Utan rätt form av belysning så kan även det vackraste rummet kännas platt eller i värsta fall inte synas alls. Bra belysning är dels en praktisk nödvändighet men det lyfter även fram det man verkligen vill visa upp och kan minimera fokuset på det man inte vill se. 

Punktbelysning

Punktbelysning är all typ av belysning man gör riktat för att belysa ett specifikt område. Det kan handla om en lampa ovanför tavlan eller spotlights vid en staty eller ovanför diskbänken. Just spotlights är ett val som blir allt populärare att använda i sina hem. Idag finns det dessutom betydligt säkrare och mer energiekonomiska alternativ i form av LED-lampor. Dessa alstrar tack vare sin lägre energiförbrukning inte lika hög värme som sina föregångare som vanligtvis använde halogenlampor. Spottar man fäster i taket eller ovanför till exempel diskbänken brukar oftast kallas för downlights och finns i många olika modeller.

Annan vanlig punktbelysning är golvlampor stående vid fåtöljen för att belysa boken när man läser eller arbetslampan på skrivbordet för att belysa lamporna när man läser.

Allmänbelysning

Förutom punktbelysningen så krävs det alltid även en allmänbelysning. Även om man inte behöver det vid alla tillfällen så är det fortfarande ovärderligt när man behöver arbeta i rummet och nå alla dess delar för till exempel städning. Det gemensamma för allmänbelysningen är att lamporna skall vara tillräckligt många och utformade så att de klarar att ge en mjuk och jämn belysning över hela rummet.

Vanliga lampor för allmänbelysning är lysrörsarmaturer eller rispapperslampor(som åter är i mode). Även plafonder och vissa andra typer av taklampor kan vara mycket bra val.