Inred bort höstdepressionen

Trots att vi omges av vackra färger på hösten, så är det många som blir deprimerade. Dagarna blir kortare och sommarens upplevelser blir ett minne blott när man börjar vardagen igen. Man vet inte riktigt vad som utlöser denna depression eller varför vissa har lättare att bli deprimerade än andra just på hösten. Årstidsbunden depression, eller SAD (Seasonal Affective Disorder), existerar knappt i länder nära ekvatorn där dagarna inte blir lika mörka som i vårt avlånga land.

Höstlöv

Symptom och botemedel

På sajten Psykologiguiden kan vi läsa om symptomen och vad man kan göra för att bota sin depression. Ett vanligt symptom på depression är sockersug till exempel. På kvällarna är det mysigt att äta choklad eller annat socker och vi har även en tendens att konsumera mer kolhydrater under den mörka årstiden. Trötthet är ett annat symptom och det leder ofta till svårigheter att koncentrera sig.

Vad kan man då göra för att undvika höstdepressioner? Om man lider mycket ska man förstås söka professionell hjälp. Motion är ett bra sätt att förebygga depression och att tillbringa så mycket tid som möjligt ute under dagens ljusa timmar är bra för själen. Ljusterapi används i flera landsting i Sverige och det är känt att ljus motverkar deppighet.

Ljus och färg kan fungera

Vi kan ju också försöka att tänka på vår inredning. Att måla hemmets väggar i ljusa färger gör att det inte blir mörkt lika fort hemma. Man kan även inreda med starka lampor i tak, fönster och på väggarna ovanför våra sängar. Det blir även allt vanligare med kaminer idag och visst är det mysigt att umgås vid en härlig brasa? Det är dessutom en bra värmekälla att ha en kamin hemma. Varmahembutikerna har braskaminer i flera olika modeller och utföranden, här finner du både mindre, fritt stående varianter och lite större som går att mura in för att skapa en helhetskänsla.

Det är mysigt att komma hem på hösten och vintern och mötas av ljus och värme. Förr umgicks familjerna alltid framför eldstaden då det ofta var husets enda värmekälla. Varför inte göra det även idag?