Fixa utsidan, uterum och njut av trädgården

Många av oss älskar att lägga ner mycket tid på att fixa insidan av vårat hem. Vi målar om, byter gardiner och lägger nya golv och så vidare. Men trots att vi tillbringar en stor del av året inomhus så är tomten och fasen det första dina gäster ser när de kommer på besök hos dig. Att vila ögonen på en vacker trädgård från ett mysigt uterum är livskvalitet. Här kommer lite enkla tips om hur du kan förvandla ditt hem och din trädgård.

Fixa till fasaden

Skrapa, slipa och måla om fönstren. Ett nytt hus växer fram på någon vecka om du målar om dina fönster. Väljer du att anlita en hantverkare och sätta in nya fönster så kan du dessutom spara energi eftersom nya fönster ofta har bättre isolering.

Fasaden ser fräschare ut med ny färg och dessutom så står det bättre emot väder och vind. Du kan även fräscha upp fasaden med hjälp av dekor, som nya fasadsiffror eller klätterväxter. Ny färg på staket förändrar också utsidan.

Snabba fix i trädgården

Klipp gräsmattan en gång i veckan. Det går fortare och är enklare att få en fin gräsmatta om du klipper regelbundet. Se dock till att du inte klipper för kort, helst ska det vara cirka 4–5 cm långt gräs. Använd en kantspade eller kantskärare och skär fina kanter mot gräsmattan. Sätt ut stöd för perenner som välter ut över gräsmattan och gångarna.

Plocka en färgsprakande bukett med doftande blommor från trädgården och sätt på bordet i uterummet. Ett snabbt sätt att få mer knoppar på blommorna, städa upp i rabatten och pynta i uterummet. Att skapa i uterummet är något som aldrig tar slut. Ett väl isolerat uterum kan användas nästan hela året och ett enkelt knep är att använda tyg och kuddar för att skapa olika stämningar i rummet som passar in med växlingarna i årstiderna. Lite murriga färger på vinter och ljusare på våren.

Växthuset en oas i trädgården

Många skapar sig idag ett eget uterum av sina växthus eller bygger orangerier istället för de klassiska altanerna eller växthusen. Förutom grönsaker och plantor så kan man gärna ställa in bord och stolar. Har man ett växthus av lite större modell så kan man ha middagsbjudningar inne i det tropiska klimatet under sensommarkvällarna. Se till att skapa mysig belysning inuti och utanför växthuset och gärna en stenbelagd gång fram till ditt uterum för att förhöja intrycket. Levande ljus och solcellslampor  fungerar bra här likaså ljusslingor. Dekorera träden med ljuslyktor eller punktbelys buskar i närheten. Växthuset förvaltar dagens värme bra framåt kvällskvisten men ha gärna några plädar till hands för säkerhets skull så har du receptet för en mycket lyckad kväll med nöjda gäster och visst är det lite lyxigt att kunna krydda maten med fräscha örter, kryddväxter och solmogna tomater direkt vid bordet.

Det finns massor av inspiration att finna på internet och i olika bloggar om man surfar runt lite.