Bo billigare

shutterstock_279373463

Det finns många saker i hemmet som är i behov av energi, men somliga drar mer än de egentligen skulle behöva och ibland kan det även vara så att själva sättet man tillför denna energi kan kosta mer än det egentligen borde.

Många lever fortfarande med gamla system för uppvärmning som egentligen borde ha bytts ut mot nya, bättre system. Detta kan naturligtvis vara en stor utgift, men det är en engångsutgift som man kan tjäna igen på inte allt för lång tid. Ett exempel är de hus som fortfarande använder sig av oljepannor, att byta ut detta gör det inte bara billigare, det är även klimatsmart. Ett populärt alternativ är pellets, då pannorna kan bytas ut mot varandra utan större problem, och man byter bara sin leverantör från olja till pellets.

Går man sedan i på vad det är som drar denna energi ska man först ta sig en titt på hemelektroniken. En enskild liten pryl behöver ju inte dra så mycket energi, men det finns ofta många i ett hem och tillsammans kan det vara en helt annan historia. Sedan är det inte så att alla saker faktiskt är energimärkta.

Men med några enkla tips kan alla faktiskt dra ned på energikostnaderna:

  • Dra ned på duschtiden. Håller man bara på i fem minuter istället för en kvart varje dusch kan man sänka energiförbrukningen för specifikt varmvatten med 500 KwH varje år.
  • Stänga av elektronikprylar när de inte används och dra ut sladden. De fortsätter nämligen att dra ström i standbyläge.
  • Använd energieffektiva lampor. Glödlampor är på väg att försvinna men de finns fortfarande kvar på flera håll. Att använda LED- lågenergi- eller halogenlampor är ett betydligt mer kostnadseffektivt alternativ.
  • Tvätta på sparprogram så länge det som ska tvättas bara är lätt smutsig. Skruva gärna ned temperaturen också om det är möjligt. Hoppa sedan över torktumlare/torkskåp och lufttorka tvätten istället.